Simultaan Clubkampioen 2024

Nadat ik in de eindmeet de kampioens titel van Jeroen wist af te snoepen , moest ik dinsdag 10 september spitsroeden lopen door het obligate simultaan te geven. Gelukkig voor mij ging er een virusje rond waardoor er enkele mensen ziek waren gevallen, incl Jeroen. Er traden dus slechts acht tegenstanders aan. In volgorde van borden: Freddy, Andre, Geert, Eric, Joost die de club kwam verkennen en meteen een bord voor zijn neus geschoven kreeg, Akos, Ferry en Dirk. Acht tegenstanders leek me nog doenbaar, minder dan Kurt zijn 13 tegenstanders.

Ik startte het simultaan met op alle borden richting gambieten te werken en snel mijn rondes te doen om mijn tegenstanders niet te veel tijd te geven de correcte weerleggingen te spelen.

Freddy, Andre, Geert, Eric en Joost waren allemaal onder de indruk en namen mijn gambieten niet aan. Ze gingen allemaal het defensief in, de een al meer dan de ander. Akos had zich duidelijk voorbereid na onze simultaan partij van twee jaar terug en nam mijn gambiet aan. Tegen Ferry speelde ik eenzelfde variant waar we al meerdere malen een robbertje hebben uitgevochten. Dirk nam ook onvervaard mijn gambiet aan, waar mijn kennis van de opening na 4 zetten ook stopte. Maar de stelling zag er interessant uit. En daar gingen we voor. Geen positioneel geschuifel tot de late uurtjes maar vooruit met de geit.

g2
Simultaan onderweg

Na 15 zetten zag ik mijn situatie rooskleurig in. 

Freddy speelde veel kleine pionzetten, zonder te rokeren. Ik offerde een paard om de lijnen naar zijn koning te openen maar hij besloot wijselijk het niet te slaan. Maar het ging van kwaad naar erger en de uitkomst leek me al vast te liggen. 

Andre had besloten dat zijn paarden niet mochten meespelen. Na allerlei manoeuvers liet hij ze landen op g7 en h8. Ter verdediging van mijn koningsaanval nadat ik lang gerokeerd had, besloot Andre volledig in zijn bunker te kruipen. Maar ik had alle tijd en voerde langzaam de druk op. Buiten een enkele b5 voerde hij geen tegenaanval uit. Het was vooral kwestie om me niet te vergalopperen en mezelf stuk te lopen op zijn bunker.

gd
Mijn intimiderende pose

Geert speelde eveneens een ietwat passieve tactiek met het schijnbare plan om alle stukken af te ruilen en richting remise te gaan. Hij brak het centrum open toen mijn stukken al iets actiever stonden. Ik won een pion en mijn stukken stonden goed. Hij had wat tegenspel met zijn paarden maar het leek me kwestie van tijd voordat die er van gingen en ik het eindspel zou converteren naar winst.

In Eric zijn stelling was er nog niet echt iets aan de hand, buiten dat hij ietwat passief stond. Maar het noodlot sloeg toe en hij miste mat in 1. Ongetwijfeld onder de druk van het tempo dat ik er probeerde in te houden. Uw verslaggever kon zijn eerste winst van de avond noteren: 1-0 voor Guido. En met elke tegenstander minder verhoogt de druk op de rest van de groep.

Joost had enkele vreemde openingszetten gedaan en geloofde net als Freddy niet in de kracht van rokade. In de opening was hij reeds een pion verloren en zijn stukken geraakten niet ontwikkeld. Hier zag ik het ook goed komen.

agf
Geert, Andre en Freddy. Andermans bord is altijd interessanter

Akos zijn voorbereiding had vruchten afgeworpen want we zaten in een gelijk opgaande stelling waar ik mijn gambietpion nog niet terug had maar wel iets actiever stond. Het zorgde er wel voor dat ik geen zware tactics moest uitrekenen, maar voornamelijk logische activatiezetten kon spelen.

Bij Ferry was ik niet zo tevreden hoe het was gelopen. Al zegt vriend SF me nu dat het allemaal wel ok is. Maar het was geen stelling voor in een simultaan te spelen. Op zet 15 kwam ik in onderstaande stelling bij Ferry zijn bord aan.

Ferry rokeert
Ferry rokeert?

Hier speelde Ferry rokade. Mijn pattern recognition is bescheiden, maar een Loper op d3, Paard op f3 en geen zwart Paard of f6 maar wel rokade schreeuwt: Greek Gift! Hier moet ik toch even bij stil staan. Want slechts een paar maanden terug heb ik Ferry in een partij op klassieke tijdscontrole hetzelfde gelapt. Of beter gezegd, Ferry sprong toen ook zelf voor het vuurpeloton met een rokade gevolgd door een aan tempo gespeeld Grieks offer. Ik keek Ferry nu dus even verontwaardigd aan en speelde opnieuw Lxh7+. Ik wrijf het er hier even goed in, in de hoop dat dit zeker nooit in de Interclub voorkomt. Foei, foei Ferry!!

Loperoffers waren trouwens het thema van de avond. In 7 van de 8 partijen heb ik een Lxf7 of Lxh8 gespeeld. Zo had ik ook bij Dirk een paar zetten eerder mijn loper of f7 gegooid om een pion te winnen, maar belangrijker, zijn koning naar het centrum te trekken. Het was er ondertussen een ingewikkeld kluwen van 4 paarden in het centrum geworden. Maar mijn koning was veilig gerokeerd en Dirk zijn damesvleugel raakte niet ontwikkeld.

df
Dirk, Ferry, Akos voor Ferry rokeert

Enkele zetten later gooide Freddy de handdoek in de ring, toen zijn centrale koning langs alle kanten werd belaagd. Rokeren is belangrijk. 2-0.

Bij Andre verloor ik uiteindelijk mijn geduld en gooide ook hier mijn loper op zijn koningsstelling. Met mijn twee torens op een open h lijn moest dat wel slecht aflopen. Geen idee of SF dit zou beaamd hebben. Maakte ook niet uit. Ik probeerde het tempo op te voeren en zo hopelijk fouten uit te lokken. Verdedigen is moeilijker dan aanvallen.

Dit gezeg zijnde, in mijn partij tegen Geert blunderde ik een simpele paard vork tussen mijn dame en loper. Waarop ik mijn loper ook maar op h7 gooide om er toch nog een pion voor te hebben. Maar daar zag het er in een zet niet goed meer uit voor mij.

Joost onderging al snel een gelijkaardig lot als Freddy en zijn koning werd mat gezegt in het midden van het bord. Again, Rochade is belangrijk. En speel nooit f6! 3-0

Met nog maar 5 spelers te gaan ging het wat sneller. In de gelijk opgaande stelling bij Akos, kon ik dankzij mijn blunder bij Geert de druk bij Akos op het goede moment opvoeren. In onderstaande stelling speelde Akos Pe7 met het plan naar f5 te komen. Mijn antwoord kwam natuurlijk meteen. Maar ik was vooral tevreden van mijn daarop volgende zetten. 

Pe7
Akos speelt Pe7

Ondertussen zou Ferry Ferry niet zijn moest hij ipv netjes op te geven in een verloren stelling niet blijven tegen spartelen. Zo zien we het graag. Laat uw tegenstander maar vechten voor zijn puntje. In onderstaande stelling sta ik plus 5 volgens vriend SF. Hier blunderde ik echter Dg2. Wat was de beste voortzetting?

g2
Wit blundert Dg2. Wat was de beste voortzetting?

Ook Dirk liet zich niet zomaar van het bord zetten. Ik had ondertussen weliswaar een kwaliteit voor, maar zijn stukken kwamer wel in het spel en het eindspel zag er niet eenvoudig gewonnen uit.

Tegen Andre ging het richting gewonnen. ZIjn paarden kwamen nooit echt meer in het spel en een open g en h lijn op uw koning, nooit een goede zaak.

Bij Geert was het kalf verdronken al leek hij niet goed te weten hoe het af te maken. Dus ik speelde nog wat voort. Ik had wel twee pionnen voor een loper maar zijn paard kon alles goed toe houden.

Beter mijn tijd dan te spenderen bij Akos waar ik me de winst niet wou laten ontglippen. Na Pe7 Kh8 eindigde de partij als volgt, de tussendstand brengend op 4-0:

ss
Einde Guido - Akos

Bij Ferry kwam ik tot de spijtige ontdekking dat ik mijn voordeel had weg geblunderd. Na Dg2 volgde Txb4 Pxe6+ en Tg4! Oops, die had ik gemist.

 

ef
Na Dg2 ging het bergaf

Ongeveer op dit moment was het ergens 23u en kregen we te horen dat we moetsen voortmaken om de zaal af te sluiten. Waarop het allemaal wat in een stroom versnelling kwam.

Mijn Partij tegen Andre eindigde snel in dameverlies voor Andre met opgave. 5-0 Dirk besloot me het niet langer moeilijk te maken gegeven de tijdsdruk en gaf op. Al was ik nog lang niet gewonnen. 6-0

Dan blitzden ik en Ferry nog verder de stelling uit, met een mooie mat tot gevolg. Helas in mijn nadeel. 6-1. De stelling tegen Geert dan ook nog snel wat verder gespeeld maar dan toch opgegeven. 

Eindresultaat 6-2. Een ok resultaat. Ik was blij met enkele mooie partijen. Al hadden mijn tegenstanders het me veel lastiger kunnen maken moesten ze wat minder schrik hebben van me. Na het Carlsen effect, het Guido effect? Ahum...


 

Categorie

CK